La catalana Martina Terré del CN Sant Andreu va ser nomenada millor portera del campionat
El Campionat d’Europa LEN Split 2022 absolut es va disputar del 29 d’agost al 10 de setembre amb la participació de dos esportistes del Club Natació Sant Andreu: Martina Terré i Nikolas Paul. El somni de les seleccions femenina i masculina era arribar al més alt del podi i aconseguir un doblet que hagués estat històric. I gairebé se’n surten aquest cap de setmana amb l’or de l’equip femení i el bronze de l’equip masculí.
El torneig femení
El divendres Espanya va obtenir en Split una gran victòria que va compensar l’amarg cinquè lloc al juliol en el Mundial de Budapest. L’èxit ha estat precedit d’un intens estiu de preparació per a arribar a sòl croat amb humilitat i molta càrrega de treball. El camí del torneig no ha estat fàcil -derrota davant Itàlia en la primera fase, i treball immaculat en quarts (Hongria), semifinals (Holanda) i final (Grècia). Espanya repeteix així l’or de 2020 i, quant als títols individuals, Martina Terré va ser premiada com a Millor Portera; la grega Eleftheria Plevritou, MVP de la final; i l’hongaresa Greta Gurisatti, Màxima Golejadora amb 27 dianes.
A la final Espanya va sortir molt decidida. Als 27 segons, Elena Ruiz va marcar el 1-0 i Nona feia el segon tant solta de marca. Per si no fos prou, Martina Terré li parava un penal a Eleftheria Plevitrou, i Anni Espar, per dalt, posava el 3-0. Massa facilitats. I en aquestes es va esgotar el quart.
Grècia va reaccionar i el seu primer gol va arribar gairebé als 10 minuts amb Chyridioti encara que Paula Leitón va tornar a marcar distàncies (4-1). Però les hel·lenes, que lluiten fins a l’extenuació, es van col·locar a un gol per a tancar una segona part estranya, amb moltes imprecisions (4-3).
Definitivament, la tensió i els nervis es van apoderar dels dos equips. Quatre minuts sense marcar, amb un altre penal aturat per Martina i un altre fallat per Espanya, però a la segona oportunitat Elena Ruiz sí que va marcar per a posar el 5-3 en un partit realment espès a manca de vuit minuts.
La tensió es va disparar al màxim quan les gregues van empatar a menys de 4 minuts. Llavors l’equip va ressorgir gràcies a l’encert de Bea Ortiz, Maica i Anni, que va tancar el marcador amb el definitiu 9-6.
El torneig masculí
L’1-1 dels Espanya-Itàlia d’aquest estiu es va desfer a favor d’una infranquejable Espanya (7-6). Un bronze que tanca un estiu espectacular amb tres podis de tres, i amb el títol mundial de Budapest 2022 com a cirereta del pastís.
A la final de dissabte, Itàlia va guanyar la primera pilota del partit, presagiant una batalla molt dura. Es repetia la final de Budapest, però aquesta vegada a Split i pel bronze.
Va començar marcant de pivot Famera en la primera superioritat (1-0). Va respondre Itàlia amb un penal executat per Dolce. Eren els primers compassos de partit. Després va ser Bustos el que, després d’un refús de De Lungo, feia el 2-1 i a continuació Barroso li va llançar una pilota que va entrar: amb 3-1 es va arribar al primer descans.
Els italians van pujar un punt la seva intensitat defensiva, atès que en atac no els sortia res (un gol en 11 minuts i de penal). Però Damonte, en una vaselina enverinada, posava el segon. Només estaven a un gol encara que a remolc d’una Espanya a la qual també li estava costant molt marcar. En aquestes circunstàncies, Canella va empatar aprofitant una superioritat. Quedaven dues possessions més per al descans llarg i almenys calia mantenir la igualtat.
Va transitar el tercer quart amb molta igualtat fins que Larumbe va avançar la selecció española i després Granados, en boca de gol, transformava el 5-3. Per part dels italians, un Damonte molt eficaç va posar el quart per a una Itàlia una miqueta desesperada amb els braços defensius espanyols i amb Unai molt encertat.
El segon quart va començar amb un penal per a Itàlia cobrat per Di Fulvio que va escurçar a un la distància sol gol mancant 7 minuts per a l’epíleg i després de diversos intercanvis el partit es va situar amb empat a 6 gràcies amb una diana de Lorenzo Bruni a poc del final. No obstant això, un golàs de Perrone va desfer l’empat (7-6) sense donar temps a la reacció italiana.
Fotografia de portada: Martina Terré en acció | Deepbluemedia
Fotografia interior: Espanya en el podi celebrant la medalla de bronze europea | Deepbluemedia